Woonzorgunit voor Jelle

Normaal gesproken vertellen we wegens privacy redenen niets over de specifieke gebruikers van een WoonZorgUnit. De unieke situatie van Jelle lichten we hier wel toe, aan de hand van een artikel dat in de krant heeft gestaan.

Gemeente helpt Jelle aan zorgunit!

Op 13 oktober 2014 kreeg de familie Velhorst aan de Steenderenseweg in Bekveld een zorgunit opgeleverd voor hun gehandicapte zoon Jelle. Dit werd mogelijk gemaakt dankzij een prima samenwerking met de gemeente Bronckhorst, waardoor Jelle een stabielere leefomgeving heeft gekregen, een betere zorg krijgt en vaker thuis kan blijven. Een aangrijpend verhaal.

 

Vraag informatie op print

Jelle is geboren op 6 september 2013 met een hazenlip, kaakspleet en gehemeltespleet. Al snel bleek dat er meer aan de hand was. Jelle ging naar een academisch ziekenhuis voor verder onderzoek en vanaf dat moment ging het leven van de familie Velhorst volledig overhoop.

Jelle ging letterlijk en figuurlijk compleet door de medische molen. Hierdoor zijn meerdere afwijkingen aan het licht gekomen. Er zijn twee zeldzame chromosoomafwijkingen geconstateerd waar nog niets van bekend is in de medische wereld. Veel langdurige opnames in ziekenhuizen door het hele land waren het gevolg; Nijmegen, Rotterdam, Groningen en als laatste het WKZ in Utrecht, dat nu alle opnamen en onderzoeken coördineert. Geen enkele arts weet hoe de toekomst van Jelle eruit ziet.

“Je komt van de ene op de andere dag in een rollercoaster. Je weet eerst niet waar je naar toe moet, je weet de weg niet,” vertellen de ouders, Rik en Monique Velhorst. “Toen we van Vorden hier ruim twee jaar geleden naar toe verhuisden, hadden we heel andere plannen. Zoontje Chris was er net en we kwamen mooi buitenaf te wonen. Maar na de geboorte van Jelle werd alles anders en telde nog maar één ding. Jelle had constante zorg nodig en daardoor zagen we ook elkaar nauwelijks meer, want Rik heeft een eigen bedrijf in boomverzorging en moet hoe dan ook de financiële kar trekken. Gelukkig kon hij dikwijls hulp inroepen van collega’s. Het afgelopen jaar was voor ons als gezin zwaar, met een hoop zorgen. Steeds schakelen, regelen, survivallen binnen het gezin. Maar de wilskracht van ons mannetje om te leven is groot. En zolang Jelle vecht, vecht je als ouders en broer mee.”

Gaandeweg werden ze wijzer en kregen ook het advies van artsen, pedagogisch medewerker en verpleegkundigen hulp in te roepen. In mei ging een aanvraag om hulpmiddelen naar de gemeente, aanleiding was de vraag om een aangepaste autostoel. Een gesprek volgde en een extern bureau werd ingehuurd voor advies. Dit kostte tijd maar in juli pakte Marian Pater, consulente van de gemeente Bronckhorst, de zaak op. Zij ging daadkrachtig aan de slag en vroeg offertes op voor een zorgunit. De woning is namelijk niet geschikt om Jelle goede zorg te kunnen geven en door de constant aanwezige kinderthuiszorg was er geen enkele privacy meer voor Rik en Monique. Jelle zou daardoor nauwelijks thuis verzorgd kunnen worden en vaak naar het ziekenhuis moeten, zeker in de winter. Een zorgunit was het advies, maar de gemeente Bronckhorst had daar weinig ervaring mee. Een eerder gebruikte container was ongeschikt. Marian Pater kwam terecht bij aannemer Veeneman uit Apeldoorn. Drie maanden later is het project gerealiseerd. Binnen één week is de zorgunit geplaatst, helemaal naar wens van ouders en kinderthuiszorg.

Monique: “Dat was geweldig. We mochten alles zelf bepalen, de ramen, de inrichting, de ingang. Een compleet team heeft snel en goed werk geleverd. Er is een aparte ingang voor de kinderthuiszorg, die 78 uur per week hier doorbrengt. Alle voorzieningen zijn er, het is ruim en perfect voor Jelle. En het ziet er ook nog goed uit! Hij heeft een veel stabielere leefomgeving gekregen waardoor hij zolang hij nog groeit, leeft en ontwikkelt, een toekomst heeft en onderdeel uitmaakt van ons gezin. De aanwezigheid van hem, maakt dat je als gezin compleet bent! Hiervoor zijn we de gemeente Bronckhorst en de kinderthuiszorg heel erg dankbaar, ook dat dit mogelijk is in Nederland. Je dierbare in de nabij huiselijke omgeving verzorgen. Na een week merken we al dat we meer rust hebben en elkaar vaker zien.”

Marian Pater is ook erg blij met de geplaatste zorgunit, de eerste van dit soort in de gemeente. Ze worden ook gebruikt bij andere zorgvragers, zoals ALS-patiënten. De familie Velhorst heeft de unit in bruikleen van de gemeente. Ook andere instanties hebben al belangstelling getoond voor dit concept. De WMO-consulente maakt deel uit van het Sociaal Team Vorden, maar blijft het aanspreekpunt voor Rik en Monique.

Ze vinden het soms moeilijk alles aan anderen uit te leggen. Op de website www.jellevelhorst.nl kunnen oprecht geïnteresseerden het verloop volgen. Monique besluit: “Het zal ook in de toekomst absoluut niet makkelijk zijn om de ballen in de lucht te houden. Het was en is een heleboel geregel met allerlei instanties en artsen. Dit zal vast niet minder worden. Maar deze zorgunit zorgt er wel voor dat we het als gezin beter aan kunnen.”